Tüp bebek tedavisinin başarı oranının belirlenmesi çiftlerin tedavi sırasındaki tutumuna, tüp bebek merkezinin başarısına, bu tedaviye olan inançlarına, kadının yaşına, kadının yumurta kalitesine ve ya sayısına gibi pek çok etkenin durumuna bağlı olmaktadır. fakat, genel olarak tüp bebek tedavisi normal yollardan ay içinde % 25 olan gebe kalma şansını % 50 seviyelerine çıkaran bir yardımcı üreme yöntemini belirtir. Tüp bebek tedavisinde çiftler farklı aşamalardan geçmektedir. Bu aşamaların sonucunda elde edilecek sonucun kısa sürede ortaya çıkmasına rağmen başarının elde edilmesi için birçok faktörün bir arada olması gerekiyor. Öncelikle de çiftlerin bazı tetkiklerden geçirilmesi gerekmektedir.
Tüp bebek tedavisinde kadının yumurta sayısı başarıya etkisi var mı?
Kadının tüp bebek tedavisi sırasında yumurta hücrelerinin sayısı ile bunların kalitesiyle gebe kalması arasında önemli bir ilişki bulunur. Yumurta rezervi azalan kadının gebe kalma olasılığı daha düşük olmaktadır. Özellikle de kadının yaşının ilerlemiş olması yumurta rezervinin azalmasında etkilidir. Kadınlarda 35 yaşına kadar yumurta rezervi iyice azalmaya başlamaktadır. Bu yaştan önce yapılacak tüp bebek tedavilerinde başarısı seviyesi % 40- 60 oranında seyrederken, 40 yaşla birlikte gebe kalma olasılığı % 15 oranlarına gerilemeler yaşanır. Bu durumda kadınların yalnızca tüp bebekle değil, doğal yollarla bile gebe kalma şansı azalmaktadır.
Tüp bebek tedavisinde başarısızlık sebepleri neler olabilir?
Tüp bebek tedavisinin başarısızlıkla sonuçlanmasının en önemli sebebi ise embriyo yapısında olan genetik bozuklukların olmasıdır. Tedavinin uygulandığı laboratuvar koşullarının uygun olmaması, embriyonun dış kabuğunun kalın olması gibi etkenlerde başarısızlık nedeni olabiliyor. Kadının rahmiyle ilgili sorunlar, kadının yaşını ilerlemesi ve erkekten sperm alınamaması gibi sebeplerde başarı oranı düşüren gebelik elde edilmesine engel olan durumlar arasındadır.
Tüp bebek tedavisinde stres başarıya nasıl etki eder?
Aynı doğal yöntemlerde olduğu gibi kadının stresli olması halinde tüp bebek tedavisinin başarısı engellenmektedir. Bu durumda gebelik elde edilemeyebiliyor. Kadının gebe kalmasını engelleyen stresin azaltılması gerekiyor. Buna sebep olabilecek eş uyumsuzluğu ile aile baskısı gibi etkenler düzeltilmesi gerekmektedir. Gerekiyorsa kadının psikolojik destek alması sağlanmalı.