Hemen hemen gittiğimiz her doktor, hemen hemen her hastalıkta bol su içmelisiniz der. Peki su içmek neden sağlık açısından bu kadar faydalıdır? Çoğu zaman su içmeyi unutan bizler, su içmenin bu kadar faydası varken daha fazla su içmek için neler yapmalıyız? Şimdi su içmenin sayısız faydalarından bahsetmek istiyoruz sizlere. Vücut sistemlerimiz organlar ihtiyacı olan suyun tüketilmesi gerekmektedir. İnsanların vücutlarında su oranı yaşa, cinsiyete bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu değişikliği açıklayacak olursak, yetişkin bir kadının sağlıklı olması şartı ile vücudunun % 50’si su iken, yine yetişkin ve sağlıklı bir erkeğin vücudundaki su oranı % 60’dır. Bu oranların yaşanmasında bebeklerde ise, % 70 ile 75 olurken yaş ilerledikçe su oranı düşmektedir. Sadece bazı önemli organlarımızdaki su oranına bakacak olursa, beynimiziz % 95, akciğerimizin ise %90’ı sudan oluşur. Vücudumuzda suyun önemi bu kadar ve değeri bu kadar yüksekken, vücut sistemleri ile organlar yeteri kadar su içilmediğinde fonksiyonlarını sürdürmekte güçlük çekilir.
Neden günde 2 – 2,5 litre su içmeliyiz?
Yetişkin bir insan günde 2 – 2,5 litre yani ortalama en az 8 – 10 bardak su tüketmelidir. Çünkü, su vücutta taşıyıcı göreve sahiptir ve besin ve oksijeni hücrelere taşır. Toksik maddeleri böbreklerden atmaya yardımcı olur. Vücut sıcaklığını düzenler. Emziren annelerin süt oranını fazlalaştırır. Besinlerin sindirilmesine yardımcı olur. Su tüketim miktarınız azaldıkça, kilo alma olasılığınız artar. Bunun sebebi, vücutta depolanan yap miktarının su içmediğimiz zamanlar artış göstermesidir. Gerekli mineralleri içtiğimiz sudan alabiliriz. Bu mineraller yaşadığımız bölgeye göre değişmektedir. Bilhassa da proteini fazla alanlar, ağır işlerde çalışanlar, lifli gıdaları çokça tüketenler, çok sıcak ortamlarda bulunanlar diğer insanlara göre daha fazla su içmesi gerekir. Bulantı, kusma, ishal gibi dönemsel hastalıklarımızda da su tüketim miktarını arttırmak gerekmektedir.
Diğer içecekler suyun yerine alamaz
Halk arasında şöyle bir anlayış vardır. Su içmek yerine farklı içeceklerin suyun yerini aldığını düşünürüz. Fakat bilindiğinin aksine diğer içecekler suyun yerini almaz. Suyun kalorisi yoktur, asiditesi hiç yoktur. Bütün bunlar için susamadığımız zamanlarda dahi su içmeliyiz.