Strese Neden Olan Durumlarla Başa Çıkma

stresle başa çıkma, strese sebep olan durumlardan kaçınma, stres yapan durumlardan uzak kalma

Stres, vücudumuzun iç ve dış uyaranlara otomatik tepkisidir. Fiziksel ve zihinsel uyaranlar endişe verici düzeyde olduğunda, vücut kendini savunmaya geçer ve kendini savunmaya çalışır. Stresli koşullarda meydana gelen değişiklikler bir tehdit olarak algılanır. Her ne kadar vücudumuzun yarattığı strese karşı daha dayanıklı olsak da, daha kırılgan olan insan doğası gereği zihinsel stres kaynakları bize daha fazla zarar verir. Psikolojik stresle başa çıkmak, fiziksel stresle uğraşmaktan çok daha zordur. Olumlu ve olumsuz olarak sınıflandırabileceğimiz stres; Stresle uğraştığınızı fark ettiğinizde, olumlu duygulara yer bırakır. Bu durumda pozitif stres ile oluşur; Sorunlu bir ilişki veya sevilen birinin ölümü gibi durumlarda olumsuz stres ortaya çıkabilir. Hastalıkların %90’ı stresten kaynaklanır. Bu nedenle stresle nasıl başa çıkılacağını öğrenmek gerekir.stresle başa çıkma, strese sebep olan durumlardan kaçınma, stres yapan durumlardan uzak kalma

Stres kaynaklarını azaltmak

Hayatımızın her anında stresle iç içeyiz. Evde, okulda, işte veya yolda stres yaşayabilirsiniz. Özellikle büyük şehirlerin sakinleri arasında daha fazla stres kaynağı olduğu kanıtlanmıştır. Kendimizi bu hayattan tamamen soyutlayamasak da birkaç değişiklikle stres oluşumunu en aza indirebilirsiniz; Strese neden olan faktörleri belirleyerek başlayabilirsiniz. Nasıl hissettiğinizi ve neden hissettiğinizi bilirseniz bu durumun önüne geçmeniz çok daha kolay olacaktır. Bir stres faktörü stratejisine karar verin. Örneğin sabah kahvaltı yaptığınızda işe geç kalıyorsanız akşam kahvaltısını yapıp yanınıza alabilir ya da yarım saat erken kalkarak stresi önleyebilirsiniz. İş hayatınızda sadece bir konu ile ilgilenmeye çalışın. Aynı anda birçok problemle uğraşmak yerine, bireysel problemlerle daha esnek bir şekilde başa çıkmaya çalışın. Daha pratik bir yöntem olduğunu göreceksiniz.

Günlük planınızı yaparken gerçekçi olmalısınız. Grafikler arasında yarım saat esneme bırakırsanız, gergin olmazsınız. Programınızı 5-10 dakika hareket edebilecek şekilde tasarlamanız daha faydalı olacaktır. Stres seviyenizin arttığını fark ettiğinizde, kesinlikle kendinize biraz zaman ayırmalısınız. Stresli anlarda bir çay veya kahve molası motivasyonunuzu artıracak ve stres etkeninin atılmasına yardımcı olacaktır.

Stresörlerle nasıl başa çıkılır;

Diyet stresli olabilir. Çok aç veya çok tok olduğunuzda kendinizi iyi hissetmediğiniz için stresli olursunuz.

Uyku başka bir stres kaynağıdır. Yeterli uyku ve kaliteli uyku almazsanız, ertesi gün önemli bir stres kaynağı haline gelebilir.

Hayata bakışınız stresli olabilir. Her zaman olumsuz düşünüyorsan, her zaman stresli olacağını bil.

Kendine güven ve zorluklarla başa çıkma yeteneği gibi kişilik özellikleri, vücudunuzun stres durumunu büyük ölçüde etkiler. Sorunların her zaman ortaya çıkabileceğini bilirseniz ve stres yerine çözüm ararsanız, diğer insanlara göre çok daha az stres yaşarsınız.

İnsan ilişkileri başka bir stres kaynağıdır. Bazen yanlış anlamalar, kişisel düşüncenize dayalı yargılar, kendimizi iyi ifade edememe gibi insan ilişkilerinden kaynaklanan bazı sorunlar hayatımızda stres yaratabilir.

Düzenli spor ve egzersiz stres seviyelerini minimumda tutacaktır. Araştırmalar, düzenli egzersiz yapanların kaygı ve stresi azaltabileceğini göstermiştir.

Bitki çayı içmeyi alışkanlık haline getirin. Stresi kontrol altına almak ve gün içinde biraz rahatlamak için bitki çayı içmeyi deneyin.

Stresli zamanlarda psikolojik destek alın. İyi şeyler düşünerek ve iyi şeyler hayal ederek stres seviyenizi kontrol etmeye çalışın.

Sabah mutlaka kahvaltı yapın. Protein ağırlığı ve sağlıklı bir kahvaltı, stresi en aza indirebilmeniz için kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir