Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın iş sağlığı ve iş güvenliği denetimlerine sıklık vermesiyle iş güvenliği uzmanlığı istihdamı sağlanmıştır. Tüm işyerlerinin iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu bulunmaktadır. 50 kişiden az çalışanı olan şirketler ortak sağlık güvenlik birimleriyle çalışarak iş güvenliği uzmanı temin etmektedir. Diğer şirketler ise sözleşmeli olarak tam zamanlı iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorundadırlar. Uzman olmak için sertifikalı iş güvenliği eğitimleri almak gerekir.
Çalışma ortamlarında işçilerin güvenli bir şekilde çalışması, sağlıklarına dikkat edilmesi ve meslek hastalıklarına yakalanmaması için iş güvenliği uzmanlarının önerilerine dikkat edilmelidir. Bu önerilerin gerektiği gibi olması için uzmanların eğitimli olması gerekir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yetki verdiği her türlü kurum ve kuruluşta sertifikalı iş güvenliği eğitimleri verilir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi, üniversiteler, yetkilendirilen kamu kuruluşları, meslek kuruluşları, vakıflar ve tüzel kişiler yetkilidir. Eğitimler 220 saat sürmektedir. Bu 220 saatlik eğitimin 180 saati teorik eğitimi, 40 saati pratik eğitimi içermektedir. Teorik eğitimin 90 saati uzaktan eğitim yöntemi ile yapılır. Bilgisayardan online olarak verilen eğitimlerin ardından, 90 saat kurslarda uzman eğitimciler tarafından yüz yüze eğitim alınır. Ardından seçilen bir firmada, iş güvenliği uzmanı ile birlikte pratik eğitim alınır. Bu eğitim sırasında aday teoride öğrendiklerini uygulamalı olarak görür. Ardından Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen iş sağlığı ve iş güvenliği uzmanlık sınavına katılınır. Sınavdan geçer not alan adaylar artık iş güvenliği uzmanı olmuştur. Çalışma ortamları tehlike durumlarına göre gruplandırılmıştır. Az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli ortamlarda çalışması için iş güvenliği uzmanlarının sınıflandırılması yapılmıştır. C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sertifikası olan adaylar 3 yıl çalışarak B sınıfı sertifikayı almaya hak kazanır. B sınıfı sertifikasıyla 7 yıl çalışan adaylar ise A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sertifikasını alabilir. Ancak her üst sınıf için eğitimler ve sınavlar tekrarlanır.
Yetkilendirilmiş her kurs Bakanlığın direktifleri doğrultusunda adaylara sertifikalı iş güvenliği eğitimleri verebilir. İnsan sağlığı için çalışma ortamlarını düzenleme ve kontrol etme görevini yerine getirmesi için uzmanlar yetiştirirler.