Makula hastalığını önlemenin tek yolu iyi beslenmek ve güneş gözlüğü takmaktır.
Amerika Birleşik Devletleri’nde 2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre, dünya çapında 9.1 milyon erken makula dejenerasyonu vakası var. Bu sayının 2050 yılına kadar 17,8 milyona çıkması bekleniyor. “Kuru tip” ve “ıslak tip” olarak adlandırılan iki tip makula dejenerasyonu vardır. Kuru sarı nokta hastalığı; vakaların yaklaşık yüzde 90’ını oluşturur. Sarı lekelerin hastalığı yavaş ilerler, bu hastalığa özel ilaç yoktur. Kuru tip, hastalığın erken bir aşamasıdır ve maküla dokusunun yaşlanması ve incelmesi, makulada pigment birikmesi veya ikisinin bir kombinasyonundan kaynaklanabilir. Kuru makula dejenerasyonu, drusen olarak bilinen sarımsı lekeler makulanın içinde ve çevresinde birikmeye başladığında teşhis edilebilir. Bu lekelerin doku hasarının neden olduğu tortular veya döküntüler olduğuna inanılmaktadır. Kuru sarı nokta hastalığının ilerlemesini önlemenin veya önlemenin tek yolu doğru beslenme ve güneşten koruyucu güneş gözlüğü kullanmaktır.
Sarı noktaya ne sebep olur?
Kuru maküler dejenerasyon vakalarının yaklaşık% 10’unda göz hastalığı daha ileri ve tehlikeli bir forma ilerleyebilir. Islak (ıslak) makula dejenerasyonu ile retinanın altında yeni kan damarları büyür ve kan ve sıvı dışarı sızar. Bu sızıntı, retinadaki ışığa duyarlı hücrelerde geri dönüşü olmayan hasara neden olur ve merkezi görüşte kör noktalar oluşturur. Yeni oluşan damarlardan sıvı akarken retina ödemi ve ciddi görme kaybı meydana gelir.
Maküler hastalık belirtileri: bulanık ve bozuk görme, sarı nokta hastalığı belirtileri
Yaşa bağlı makula hastalığı genellikle yavaş ve ağrısız görme kaybına neden olur. Ancak nadir durumlarda görme kaybı ani olabilir. Yaşa bağlı makula dejenerasyonunun erken belirtileri arasında gölgeli merkezi görme alanları, alışılmadık şekilde bulanık veya çarpık görme bulunur. Hastalığın teşhisi, çok sayıda kare içeren ve Armsler ızgarası olarak bilinen bir kart testi kullanılarak gözlerin detaylı bir şekilde incelenmesi ile yapılır. Bu haritadaki çizgilerin büküldüğünü görünce, makula dejenerasyonundan şüphelenilmelidir. Ayrıca muayene, göz bebeğini damlalar ile genişleterek retinanın ayrıntılı bir incelemesini gerektirir. Gerekirse, tanıyı doğrulamak ve olası makula dejenerasyonunun türünü belirlemek için gözün oktusu ve anjiyografisi önemlidir.
Genetik yatkınlık sarı nokta hastalığına neden olabilir
Makula hastalığı yaşlanma ile ilişkilendirilse de araştırmalar, hastalığın genetik bir bileşeni olduğunu da göstermektedir. Araştırmacılar, yaşa bağlı makula dejenerasyonunun gelişimi ile gen varyantı arasında güçlü bir ilişki olduğunu söyledi. Bu gen eksikliği, potansiyel olarak kör edici maküler dejenerasyon vakalarının neredeyse yarısı ile ilişkilidir. Vücudun bağışıklık yanıtlarında yer alan bu genlerden bir veya daha fazlasının spesifik varyantları, makula dejenerasyonu olan incelenen hastaların% 74’ünde bulundu. Başka bir çalışma, retinadaki oksijeni giderilmiş hücrelerin, retinadaki yeni kan damarlarının büyümesini tetikleyen vasküler endotelyal büyüme faktörü adı verilen bir protein ürettiğini buldu.
Maküler Nokta Hastalığı Tedavisi: Kadınlarda Daha Yaygın
Yaşlı nüfusu etkilemesine ek olarak, sarı nokta hastalığı beyazlarda siyahlara göre ve kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Yaşa bağlı makula dejenerasyonunun henüz tedavisi yoktur, ancak bazı tedaviler ilerlemesini yavaşlatabilir ve hatta görmeyi iyileştirebilir. Maküler dejenerasyon tedavisi, hastalığın erken aşamada mı, kuru formda mı yoksa ciddi görme kaybına yol açabilecek daha şiddetli ıslak formda mı olduğuna bağlıdır. Henüz kuru sarı nokta hastalığının tedavisi yoktur, ancak diyet düzenlemesi ve çeşitli vitaminler ıslak forma geçişi önlemeye yardımcı olabilir. Islak tipte, kan damarlarının anormal büyümesini durdurmayı amaçlayan prosedürler arasında, fotodinamik terapi olarak bilinen göz içi ilaçları, göze uygulanan radyasyon ve göz içi enjeksiyonları ile görmenin iyileştiği gösterilmiştir.