Toplumuzda psikiyatrı ve psikiyatr kavramlarının farklı meslek adlarıyla karıştırılması sorununa sıklıkla rastlanmaktadır. Peki, psikiyatri nedir? Öncelikle psikiyatri bir tıp dalı olarak hayatımızda yer almaktadır ve bu tıp dalının başlıca ilgi alanını beyin hastalıkları oluşturmaktadır. Bu alanda ise günlük dilimizde ruh hastalığı, akıl hastalığı, sinirlilik ve asabiyet halleri, depresyon gibi farklı şekillerde tanımlanmakta olan durumlar yer almaktadır. Bu hastalıklar ise ortak olarak davranış, düşünce, zihinsel ve duygusal anlamda değişikliklerle birlikte kendini göstermektedir. Psikiyatri bilimi ise bu hastalıkların tanısının koyulması, tedavi sürecinin devam ettirilmesi ve engellenmesi konusunda uğraş vermektedir.
Psikiyatrik Hastalıkların Ortaya Çıkışı
Ruh, zihin, psikoloji gibi kavramlar vücut işlevlerin bağımsız olgular olarak düşünülmektedir. Ruh kavramıyla birlikte beynin düşünce, duygu ve davranışlarla ilgili işlevleri anlaşılmakta ve gerekli görülmesi halinde bu tür bozuklukların düzeltilmesinde çeşitli yöntemler uygulanarak tedavi süreci başlatılmaktadır.
Hayatımızdaki tüm işlevlerde olduğu gibi insan varlığını biçimlendirmekte olan işlevler de bedensel ve dış koşulların etkisi altında kalmaktadır. Psikiyatriyle ilgili hastalıkların ortaya çıkmasında ise beden ve dış ortamda oluşan değişiklerin etkilerinin dereceleri hastalıktan hastalığa farklılık gösterebilmektedir.
Tedavi Yöntemleri
Psikiyatri nedir, psikiyatrik hastalıklar nasıl anlaşılır, nasıl tedavi edilir konusunda hastalardan pek çok soru gelmektedir. Ruh sağlığımızla ilgili her kavram psikiyatrinin ilgi alanına girmekte, psikiyatri diğer tıp dallarıyla da ilişkili olması nedeniyle oldukça geniş kapsamlı bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Ruhsal durumumuzu etkileyen hastalıkların belirtileri ise genellikle duygu, düşünce, fiziksel ve ruhsal anlamdaki değişimlerle birlikte kendini göstermektedir.
Karşılaşılan bu durumların tedavisinde ise hastalık özelliklerine ve kişilerin durumlarına göre farklı yöntemlere başvurulmaktadır. Doğrudan vücuda uygulanan yöntemler olduğu gibi duyusal, düşünsel özellikleri ya da ilişkilerindeki değişiklikleri hedefleyen yöntemler de uygulanmaktadır. Bu yöntemlerin tamamı yalnızca bu alanda eğitim almış kişilerce uygulanmaktadır.