Her hastalığın kendine özgü belirtileri ve tedavi yöntemleri vardır. Stres kaynaklı rahtsızlıklarda insanın psikolojisini etkileyen, huzursuzluk ve benzeri belirtileri olan hastalıklara psikiyatri uzmanları teşhis ve tedavi uygulamaktadır.
Kişilerin bazen stresten kaynaklı ya da fiziksel bir durumdan sonra ortaya çıkan huzursuzluk, davranış bozukluğu, yeme içme dengesizlikleri, uyku düzeninde belirgin bozukluklar, duygu dengesizlikleri, madde bağımlılığı gibi sorunlar olduğundan psikiyatri desteği alması gerekmektedir. Bu dengesizlikler ya da farklılıklar kişinin yaşadığı bir olay sonrası ya da fiziki bir rahatsızlık sonrası da gelişebilmektedir.
Teşhis ve Tedavi Yöntemleri
Bu destek genellikle tanı koyulana kadar konuşma ve gözleme dayalı muayene biçiminde olmaktadır. Tedavi sürecinde uzman doktorun yönlendireceği şekilde ilaçlı tedavi buna bağlı ya da ilaçsız olarak psikoterapi gibi tedavi yöntemleri önerilmektedir. Psikoterapi sürecinde hasta bireysel ya da grup terapileri ile duygusal ve durum bozuklukları tedavisi görmektedir. Kimi rahatsızlıklarda ilaca gerek duyulmadan sadece psikoterapi ile tedavi olunabilmektedir. Ancak psikiyatri uzmanının teşhisine ve uygulayacağı tedaviye bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Uzman hekim hem ilaca devam edilip hem de psikoterapi seanslarına devam edilmesini isteyebilir. Bu durum hastanın yaşı, sağlık durumuna bağlı olarak değişmektedir.
Ağır durum bozuklukları ya da psikiyatri uzmanının tedavi seçeneğine göre hastane yatışlı bir süreç de mümkündür. Hastanede yatarak tedavi sürecinde hasta gözetim altında kalmaktadır. Düzenli ilaç tedavisi ve psikiyatri desteği ile daha yoğun ve etkili bir tedavi söz konusu olmaktadır.