Tek başına ciddi bir psikolojik rahatsızlık olarak görülmeyen mizantropi, diğer psikolojik rahatsızlıklarla birleştiğinde ciddi sorunlara neden olmaktadır. Peki,Mizantropi nedir? İnsanlardan nefret etmek, kimseyi sevmemek veya kimseye güvenmemek anlamına gelen bir rahatsızlıktır. Bu tür kişiler genel olarak olaylara olumsuz bakar. İnsanlarla iletişime girmekten hiç hoşlanmazlar. Kalabalık yerlerde iç içe olmayı ve iletişim kurmayı istemeyen bireyler, iş hayatı ve meslek hayatında da iletişim kurmanın az olduğu alanları tercih ederler. Mizantropi hastalarının bu durumda asosyal bir yaşam tarzına sahip oldukları görülmektedir. Özgen eksikliği, sevgisizlik ve nefret duyguları ön plana çıkan birey ileriki süreçlerde daha ciddi sorunlar yaşayabilir. Örneğin sürekli başkalarını suçlar ve değersizlik duygusu yaşarlar.
Mizantropi Kimlerde Görülür?
Büyüme sürecinde aileden, anne veya babadan ilgi ve sevgi görmeyen çocuklarda mizantropi görülebilir. Yaşanılan bazı travmalar ve kendisinde olan eksiklikler de bu hastalığın görülme nedenleri arasında sayılmaktadır. Değersizlik hissi yaşayan kişi, yetersizlik duygusu ve özgüven eksikliği ile hayatta başarısızlığa daha yakındır. Neden insanları sevmedikleri sorulduğunda asla yaşadıkları olaydan bahsetmez ve bunun yerine farklı cümleler kurarlar. İnsanları sevmiyorum, çünkü hayvanları daha çok seviyorum cümlesi bu tip hastaların en çok kullandığı cümledir. Bu hastalığın daha çok 0-6 yaş aralığında bu travmaları yaşayan çocuklarda olduğu görülmektedir.
Mizantropi Nasıl Tedavi Edilir?
Bu belirtileri olan çocuk, ergen ve erişkin kişilerin psikolojik tedavi alması gerçekten çok önemlidir. Psikoterapi yöntemi ile kişinin bu düşünceleri yaşamasına nelerin neden olduğu belirlenir ve belli aralıklarda yapılan terapilerle, sorunların çözümlenmesi amaçlanır. Kesinlikle terapi ve tedaviler sonrası kişi hayata daha olumlu bakar ve mutlu bir yaşama adım atar. Kişiler kendilerinin veya sevdiklerinin psikolojik rahatsızlığı olduğunu kabul etmek istemez. Buna ben delimiyim veya benim çocuğum deli mi gözü ile bakabilir. Ancak bu kendinize ve çocuğunuza zarar vermekten başka bir işe yaramaz. Ruhsal rahatsızlıkları da fiziksel rahatsızlıklar gibi düşünmek gerekir. Her hastalıkta olduğu gibi ruhsal hastalıklar da tedavi için gecikmemek son derece önemli. Özellikle çocukluk döneminde fark edildiğinde iyileşme süreci daha kolay olur.