Metabolik Sendrom Nedir?

metabolik sendromu, metabolik sendromu ne demek, metabolik sendromu etkileri

Metabolik sendrom, sosyoekonomik şartların iyileşmesi ile birlikte dünya üzerinde artan ciddi sağlık problemlerinden biridir. Çünkü sosyoekonomik şartların iyileşmesi beraberinde bazı hazır, ambalajlanmış, işlenmiş gıdaların tüketimini de artırmıştır. Dolayısıyla insanlar daha hareketsiz ve durağan bir yaşamın parçası haline gelmişlerdir.metabolik sendromu, metabolik sendromu ne demek, metabolik sendromu etkileri

Bir dizi metabolik sorunun bir araya gelmesi metabolik sendroma neden olmaktadır. Sorunların başında; şeker metabolizması, yağ metabolizması bozuklukları ve kan basıncının yükselmesi gelmektedir. Bunların bir arada oluşu “metabolik sendrom” olarak tanımlanmaktadır. Amerika’da yapılan araştırmalarda bu sendromun görülme sıklığı %21,8 olarak tespit edilmiştir. Ancak yaş ilerledikçe bu oran %43,5’e kadar çıkmaktadır.

Metabolik sendrom durumu genellikle genetik faktörlerden meydana gelmektedir. Eğer kişinin aile öyküsünde; obezite, tansiyon rahatsızlığı, kan değerlerinde dengesizlik, diyabet gibi vakalar varsa metabolik sendrom görülme riski de artmaktadır. Metropol hayatı insanları daha hareketsiz bir yaşama mecbur bırakmaktadır. Bu durum insanların; daha yüksek kalorili besinler almalarına, daha hareketsiz bir yaşam sürmelerine neden olmaktadır. Metabolik sendrom hastalığına yakalanma riski kalp damar hastalarında, şeker hastalarında ve ileri yaşlı bireylerde daha yüksektir.

Metabolik sendrom rahatsızlığının tanısını koymak her zaman kolay olmasa da önceden anlaşılabildiği de olmaktadır. Eğer kişi risk faktörlerine sahipse ve şişmanlamaya doğru bir eğilim söz konusu ise metabolik sendromdan şüphe duyulmalıdır. Metabolik sendromun önlenmesi yaşam biçimindeki değişiklikler ile mümkün olacaktır. Kişi yaşam biçimini daha hareketli hale getirir, düzenli bir beslenme alışkanlığı elde eder ve uyku saatlerine özen gösterirse bu sendroma yakalanma riskini azaltacaktır. Bu sendromdan korunmanın en etkili yollarından birisi de egzersiz yapmaktır. Kişi haftada en az 3 kez egzersiz yaparak kilosunu korumalıdır. Buna ek olarak sigara ve alkol kullanımını da bırakmalıdır.

Metabolik sendrom rahatsızlığına sahip bireylerde bazı rahatsızlıkların görülme olasılığı daha yüksek olacaktır. Örneğin kalp ve damar rahatsızlıklarının görülmesi, metabolik sendromlu bireylerde daha sıktır. Metabolik sendrom ciddi bir rahatsızlıktır. Erken tanısı konulup tedavi edilmediğinde birçok ciddi hastalıklara yol açabilir ve ölümlere kadar gidebilir. Bu nedenle bireyler risk faktörlerini taşıyorsa bir hekime başvurmalarında yarar vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir