Meme kanseri nedir?

Meme kanseri nedir? Son yılların giderek sık görülen, kronik seyirli ve yaşam süresini kısaltan bir hastalık olarak kanser ilk sırada yer almaktadır. Tedavisi ve erken teşhisi için tüm dünyada çalışmalar özellikle insanlarda sık görülen kanserler için yapılıyor. Kesin bir tedavi bazı kanserler için hala bulunamıyor.

Bir organ ya da dokunun hücrelerinin düzensiz olarak bölünüp, çoğalması sonucunda gelişen hastalık kanser olarak adlandırılmaktadır. Kontrolsüz olarak büyüyerek, vücudun diğer organlarına da sıçrayabilme durumu kanser hücrelerinde görülmektedir. Kadınlarda özellikle son yıllarda görülen kanserlerde birinci sırada rastalanılan meme kanseri için de erken tanı büyük rol oynuyor. Erken tanı tüm kanser türlerinde ve diğer tüm hastalıklarda hayat kurtarabiliyor.meme kanseri, meme kanserinin belirtisi, meme kanserinin sebepleri

Hastaların kendi meme dokularını tanıması meme kanseri erken tanı için çok önemli. İlk muayene meme kanserinde kişi tarafından yapılmaktadır. Görsel olarak, bir değişiklik olduğunu düşünüyorsanız ya da elle yapılan muayenelerde, elinize kitle geliyorsa mutlaka bir doktora danışmalısınız. Ayna karşısına geçerek kendini muayene etmesi özellikle 25 yaş üstü her bayanın, meme kanserinde erken tanı için çok önemlidir. 40 yaşından itibaren başlayan meme kanseri taraması yılda bir defa ultrason, mamografi ve klinik meme muyanesini kapsar.

“Meme kanseri elli yaş üzeri kadınlarda görülür” ibaresi meme kanseri ile ilgili bilinen yanlışlardan bir tanesidir. Yaygın olarak 50 yaş üzeri kadınlarda görülen meme kanseri, elli yaş altı tüm kandınlarda da görülebilir. Meme kanseri erkeklerde de görülebilir, yalnızca kadınlarda görülmez. Aile öyküsü, alkol ve sigara kullanımı, hormon tedavisi ve BRCA1 ve 2 gibi meme kanseri genleri erken yaşta meme kanseri olmayı etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Sigara ve alkol kullanımı bırakmak, düzenli spor yapmak, düzgün beslenme ve düzenli kontrol, 30 yaşından önce çocuk doğurmak, emzirmek gibi etkenler meme kanserinden korunmada olumlu etkenlerdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir