Tüm dünyada kullanılan açık kaynaklı bir veritabanı sunucusudur. Sunucu, bir grup dünya devi şirket tarafından desteklenmektedir. Bunun nedeni kar amacı gütmeyen bir kuruluş olmasıdır. Şu anda herhangi bir kar elde etmese de ileride ücretsiz olacağının da garantisini veriyor. MariaDB, dünyanın en popüler veritabanı sunucusu olan MySQL’e alternatif olarak tasarlanmıştır. Yapısı gereği geniş bir uygulama yelpazesine izin verir. Başka bir deyişle, bir banka sistemi veya bir web sitesi için veri tabanı olarak kolayca kullanılabilir. MariaDB’yi kim geliştirdiyse, aslında MySQL’i geliştirdi. Bu nedenle, MySQL gibi, MariaDB de aynı özelliğe sahiptir. MariaDB’nin arayüzü ve protokolleri MySQL ile uyumlu çalışır.
MariaDB sürümleri
MariaDB, sürümler açısından MySQL ile paralel çalışır. Başka bir deyişle, her iki özellik de 5.5 sürümünden önce aynı işlevselliğe sahiptir. 5.5 sürümünden sonra sistem geliştiricileri ilerlemeye 10 puan eklemeye karar verdi. Bunun nedeni, MariaDB’nin MySQL 5.6 dahil olmak üzere gelecekteki sürümlerde devam etmeyeceği aynı özellikler olarak değerlendirilebilir.
Üçüncü taraf yazılım
Tüm MySQL tabanlı uygulamalar ve bağlantı adaptörleri, yerel MariaDB işlevselliğini destekleseler de desteklemeseler de MariaDB üzerinde çalışabilir. Fedora geliştiricileri, Orecle MySQL’i tescilli yazılıma dönüştürme olasılığı göz önüne alındığında, Fedora 19’da tanıtılan MySQL sürümünü MariaDB ile değiştirmeye karar verdi.
MariaDB uyumlu yazılım
Drupal,
Zend Çerçevesi,
kajona
plon,
medyaWiki,
WordPress,
İstemci türleri
DBEdit: Veritabanında ücretsiz olarak sunulan bir uygulamadır.
Navicat: Bu popüler bir veritabanı uygulamasıdır. Windows, Linux ve Mac OS X ile çalışabilir.
HeidiSQL: Bu açık kaynaklı bir istemcidir. Windows kurulum paketi ile birlikte gelir. MariaDB’ye özgü bazı özellikleri destekler.
phpMyAdmin: web tabanlı yönetim uygulaması.
SQLTool Pro Veritabanı Düzenleyicisi: Birçok veritabanı için tasarlanmıştır. Ancak, bu yalnızca Android cihazlar için kullanılabilen bir istemcidir.