Maden suyunun asıl adı mineralli sudur. Mineralli sular ise, 1 litresinin içerisinde 1 gr veya daha fazla mineral çözünmüş olan sulara denir. Bu sular genellikle kaplıca yörelerinde bulundukları gibi nadiren kaplıca yöreleri dışında da bulunabilirler. Örnek olarak İstanbul’daki Tuzla içmeleri gibi. Genellikle bu suların kaynağının bulunduğu yerlere içmeler de denilmektedir. Fakat içmelerden çıkan suların tatları nedeniyle içimleri biraz zordur. Ancak bu suların içerisine karbondioksit basılarak şişe içerisinde servis edilirler ve bu şekilde satışa sunulurlar. Bu suların içerisine karbondioksit basılmasının sebebi, karbondioksitin dil üzerindeki tat alma reseptörlerini bastırması ve böylece maden suyunun içimini daha kolay bir hale getirmesidir. Ayrıca karbondioksit, içerisinde mikrop ve bakterilerin üremesini de önler.
Genellikle maden suyu içerisindeki sülfat oranı arttıkça tadı acılaşır ve içimi zorlaşır.
Maden Suyunun Faydaları Nelerdir?
Mineralli sular, sindirim sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, kalın bağırsak hastalıkları, metabolik hastalıklar, böbrek ve idrar yolu hastalıkları gibi hastalıkların tedavisinde, ek tedavi olarak kullanıldıklarında çok fayda gösterirler. Artık kronik hale gelmiş gastrit ve sindirim sıkıntısı çeken kişilere iyi gelmektedir. Bu kişilere özellikle de bikarbonatlı maden sularından içmeleri tavsiye edilmektedir.
Böbrek rahatsızlığı çeken kişiler için de, böbreğin süzme miktarını arttırmaları hem de idrarı fazlalaştırmaları sebebiyle iyi gelmektedir. Özellikle de kalsiyum ve magnezyum içeren maden suları böbrek taşından korunmada iyi gelmektedir.
Ayrıca maden suları safra yolları hastalıklarına da iyi gelmekte ve safra yollarını temizlemektedirler.
Maden suyundan daha fazla fayda sağlamak için tok karnına değil aç karnına içmek gerekmektedir. Çünkü genellikle maden suları tok karnına içildiğinde midedeki asit ile birleşerek nötralize olmaktadırlar.
Maden Suyunun Zararları Olur mu?
Elbette her şeyde olduğu gibi mineralli sularda da bilinçsiz veya yanlış kullanım sonucu kişiler zarar görebilirler. Örneğin böbreğinde tümör olan birisi veya midesinde ülser olan birisi maden suyundan veya kaplıcalardan fayda göremez. Maden suyu veya kaplıcalardan fayda görebilmenin ilk şartı bir doktor tarafından tavsiye üzerine kullanmaktır. Aksi halde fayda sağlamayabilir.