Lösemi, vücuttaki beyaz kan hücrelerinde meydana gelen bir kanser türüdür. Aynı zamanda lösemi, kan kanseri veya kemik iliği kanseri olarak da bilinir. Çocuklarda en sık görülen kanser türü lösemi olup yüzde 30’dur. Lösemi, kemik iliğinden kaynaklanan bir hastalıktır. Kemiklerin içinde süngerimsi bir yapı olan kemik iliği, kanın pıhtılaşmasını sağlayan kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin (kırmızı ve beyaz kan hücreleri) ve trombositlerin üretildiği yerdir. Burada oluşan lökositlerde bulunan lenfoid ve miyeloid hücrelerin kontrolsüz ve aşırı çoğalması lösemiye neden olur.
Bu anormal beyaz kan hücreleri, vücudun enfeksiyon ve hastalıklarla savaşmasına yardımcı olan sağlıklı beyaz kan hücrelerinin işleyişine müdahale eder. Bu anemi, yetersiz bağışıklık sistemi, kanama eğilimleri, soluk cilt ve morarma gibi semptomlara neden olur. Lösemi, 15 yaşın altındaki çocuklarda en sık görülen kanserdir. Ancak 55 yaşın üzerindeki yetişkinlerde de görülebilir.
Bugün, lösemi tedavisinin etkinliği yaklaşık yüzde 85’e ulaştı. Tedavinin başarısı, hasta bakımının artan önemi, gelişmiş laboratuvar ekipmanı ve risk sınıflandırmasının daha iyi tanımlanması gibi birçok faktörden etkilenir. Kemoterapinin yardımcı olmadığı tekrarlayan lösemilerde kemik iliği (kök hücre) nakli tercih edilir.
Türler;
Lösemiler, hastalığın türüne ve yaygınlığına göre iki şekilde sınıflandırılır:
Miyeloid veya lenfoblastik
Kanserin ilk ortaya çıktığı lökositlere bağlı olarak lenfositler veya miyeloblastlar.
Lenfositler
Esas olarak viral enfeksiyonlarla savaşır.
Miyeloid hücreler
Bakteriyel enfeksiyonlarla savaşmak, vücudu parazitlerden korumak ve doku hasarının yayılmasını önlemek gibi bir dizi farklı işlevi vardır.
Akut veya kronik
Akut tipte semptomlar aniden ortaya çıkar ve hızla kötüleşir. Kronik tipte semptomlar yıllar içinde başlar ve yavaş ilerler. Lösemilerin yüzde 90’ı akut lösemidir.
Bu sınıflandırmalara bağlı olarak hastalık 4 gruba ayrılır:
Akut miyeloid lösemi (AML)
Bu, en yaygın akut lösemi türüdür.
Akut lenfoblastik lösemi (TÜMÜ)
En sık 15 yaşın altındaki çocuklarda ve nadiren 45 yaşın üzerindeki yetişkinlerde görülen, hızla ilerleyen bir lösemi türüdür.
Kronik miyeloid lösemi (CML)
Genellikle yavaş ilerler, ancak bazen daha da kötüleşebilir.
Kronik lenfoblastik lösemi (KLL)
Genellikle yavaş gelişen ve kemik iliğinde kan dolaşımından daha erken başlayan bir kanserdir.
Lösemili hastaların tedavisi, löseminin akut veya kronik olmasına ve etkilenen kan hücrelerinin türüne bağlıdır.