Kanser önemli bir halk sağlığı sorunudur ve modern toplumda kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci önde gelen ölüm nedenidir. Dünyada her altı ölümden biri ve ülkemizde her beş ölümden biri kanserden kaynaklanmaktadır.
Vücudun kendi hücrelerinin kontrolsüz çoğalmasıyla ortaya çıkan kanser, vücudun onarım ve bağışıklık mekanizmalarını atlatarak sağlıklı dokuya zarar verir. Kanser, vücuda psikolojik, sosyolojik ve ekonomik yükleri ve neden olduğu fiziksel rahatsızlıklarla meydan okuyan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu ciddi halk sağlığı sorununda çevresel faktörler önemli bir rol oynamaktadır. İnsan vücudunda kurulu düzen bazen dış etkenler tarafından ihlal edilir. Kanser gelişimindeki bu dış etkenlere kanserojenler denir. Ağızdan ve soluma yoluyla alınan birçok madde kanserojen olabilir. Sigara, dünyada satışı hala yasal olan en tehlikeli insan yapımı kanserojendir! Sigara en sık ağız, yutak, soluk borusu, yemek borusu, mide, bağırsaklar, akciğerler, mesane, böbrekler ve vücuttaki pankreas tümörleri ile ilişkilidir. Sigara vücuda girdiği ve çıkışıyla son bulduğu andan itibaren her an kansere neden olabilir.
Obeziteye dikkat!
Bir diğer kanserojen durum ise obezite… Fazla kilo, yetersiz beslenme ve hareketsizlik bağırsak kanseri, mide kanseri, rahim kanseri ve pankreas kanseri ile ilişkilidir. Kanserden korunmak için bilinen kanserojenlerden uzak durmanız gerekir.
Erken tespit, sahip olduğumuz en güçlü silahtır
Her tümör tipi için farklı olmasına rağmen, kanser genellikle uzun bir süre boyunca ortaya çıkar. Kanser hücreleri bazen vücuda zarar verecek bir aşamaya gelene kadar herhangi bir belirti göstermeden var olabilirler. Bir orduyla savaşa gittiğinizde, düşman ordusunun ne kadar çok toplanmasına izin verirseniz, savaşı kazanma şansınız o kadar az olur. Kanserle mücadelede de durum benzer. Bir tümörü erken bir aşamada tespit etmek, tamamen kontrolden çıkmadan önce onu tespit etmek ve yok etmek, kanseri yenmek için ana silahtır.
Henüz şikayete neden olmayan kanseri tespit etmenin en iyi yolu tarama testleridir. Tüm risk gruplarına uygulanabilen meme kanseri, kolon kanseri, rahim ağzı kanseri, prostat kanseri, cilt kanseri ve bazı akciğer kanserleri için geliştirilmiş tarama yöntemleri ile erken teşhis mümkündür.
Kanseri bilmeliyiz, kanserden uzak durmalıyız
Son yıllarda tıp alanındaki gelişmeler aynı hızla onkoloji alanına da yansımaktadır. Cerrahi yöntemlerin başarısı, kemoterapinin artan faydaları ve kişiye özel tedavi sayesinde kanser giderek tedavi edilebilir bir hastalık haline geldi. Tüm bu gelişmelere rağmen kansere neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması ve erken teşhis konulması durumunda kanserle mücadelede gerçek başarının elde edileceği unutulmamalıdır.