Pek çok farklı kanser türü vardır ve farklı kanser türlerinin semptomları gibi tanı ve tedavi yöntemleri de hastalığın türüne bağlı olarak farklılık gösterir. Kanser semptomları olan kişiler doktora giderse, önce ayrıntılı bir tıbbi geçmişi dinler. Bir kişinin şikayetleri, genetik geçmişi ve yaşam alışkanlıkları değerlendirilir. Daha sonra kanserin türünü belirlemek için ek laboratuar testleri ve röntgenler yapılır. Tümör varsa biyopsi yapılır. Kanser tespit edildikten sonra, kanseri ve metastazları kontrol etmek için kanser taraması olarak bilinen bir işlem gerçekleştirilir. Kanser tedavileri kanserin türüne, yayılmasına ve evresine göre belirlenir. Bu tedavilerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Cerrahi: Kanserin neden olduğu tümör, vücut dokularına mümkün olduğunca zarar vermeden cerrahi olarak çıkarılır.
Kemoterapi: Bu bir sitotoksik veya başka bir deyişle bir ilaç tedavisidir. Bir tümörün ilaç tedavisi olarak da anılan bu yöntem, kanser hücrelerinin çoğalmasını ve büyümesini engeller. Tümörün boyutu küçültülebilir. Farklı kanser türleri, farklı etkinlikteki kemoterapi ilaçları ile tedavi edilebilir.
Akıllı ilaçlar (moleküler veya hedefli tedavi): Bunlar, tümörlerde bulunan spesifik genetik değişiklikler için tasarlanmış ilaçlardır ve hap şeklinde veya intravenöz olarak uygulanabilen çeşitleri vardır. Tek başına veya kemoterapiye ek olarak kullanılabilir.
İmmünoterapi: Bunlar, birçok kanser türünü önemli ölçüde iyileştiren ilaçlardır ve kullanımları daha yaygın hale gelmektedir. Bu özel moleküller bağışıklık sistemindeki doğal engelleme mekanizmasını ortadan kaldırarak, kanser hücrelerini tanıyan ve onlara saldıran bağışıklık sistemi hücrelerinin daha etkili olmasını ve böylece kanser hücrelerini tanıyıp yok etmesini sağlar.
Radyasyon tedavisi: İnsanlarda radyasyon tedavisi olarak da bilinen radyasyon tedavisi uygulamalarında radyasyon, tümörün hedefine göre kişinin vücuduna yönlendirilir. Çevre organları koruyan bu yöntem, bazı kanserler için tek tedavi seçeneğidir.
Kanserin belirtileri nelerdir?
Kanser semptomları, kanserin türüne göre farklılık gösterir. Bazı kanserler, hastalık ilerleyene kadar hiçbir belirtiye neden olmazken, diğerleri aşağıdaki gibi belirtilere neden olabilir:
Kilo kaybı: Normal beslenmeye rağmen kalıcı kilo kaybı, birçok farklı kanser türünün ortak semptomlarından biridir.
Ateş: Herhangi bir enfeksiyon olmaksızın yüksek vücut ısısı kanserin belirtilerinden biridir.
Diskalifiye: Kişi fiziksel olarak yorgun olmamasına ve iyi uykusuna rağmen kendini yorgun ve uyuşuk hisseder.
Masif mevcudiyet: Göğüs, koltuk altı ve diğer çeşitli bölgelerde elle tutulur yumruların varlığı bir tümör belirtisi olabilir.
Kanama: Anüs ve rahimden akıntı ve kanama kanserin belirtilerinden biridir.
Ses kısıklığı: Ses kısıklığı ve öksürük gibi uzun süre geçmeyen belirtiler kanser nedeniyle gelişebilir.
İdrar ve bağırsak hareketlerindeki farklılıklar: Dışkıda veya idrarda kan, bağırsak hareketleriyle ilgili sorunlar ve idrar sıklığındaki değişiklikler gibi semptomlar kanserle ilişkilendirilebilir.
Kanser birçok farklı belirtiye neden olsa da, bu belirtilerin varlığı başka birkaç hastalıkla da açıklanabilir. Bu belirtilere sahipseniz, doğru bir teşhis ve tedavi için doktorunuza görünmelisiniz. Erken teşhisin son derece önemli olduğu kanser türleri için, etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmamış anti-kanser şifalı bitkiler gibi çeşitli bitkilerle zaman boşa harcanmamalıdır. Unutulmamalıdır ki kanser tedavileri ve kanser ilaçları erken teşhis edildiğinde çok daha etkili. Kanser hastalarında son günlerin semptomları da kanserin türüne göre farklılık göstermektedir. Sık sık sorulur, “Kanserin belirtileri nelerdir?” Soru şu şekilde cevaplanabilir.
Kanser türleri ve türleri nelerdir?
Yaklaşık 100 farklı kanser türü vardır. Yaygın kanser türlerinden bazıları şunlardır:
Göğüs kanseri: Kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Meme dokusunun hücrelerinden kaynaklanır.
Akciğer kanseri: Akciğer hücreleri kontrolsüz bir şekilde çoğaldığında ortaya çıkar. Hastalığın en büyük nedeni sigara içmektir.
Beyin tümörü. Beyin dokusundaki hücrelerden kaynaklanan beyin tümörleri, farklı kanser türleri beyne metastaz yaptığında da gelişebilir.
Rahim ağzı kanseri: İnsan papilloma virüsü (HPV) rahim ağzı kanserinin önde gelen nedenidir.
Kolon kanseri: 50 yaş ve üstü kişilerde daha sık görülen kolon kanseri, halk arasında bağırsak kanseri olarak da bilinir.
Kanser nedir?
Kanserde yaygın olarak kullanılan terimlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Şişme: Kütle, yumru veya şişme.
İyi huylu: iyi huylu, iyiliksever.
Kötü huylu: Kötü huylu, kötü huylu.
Metastaz: kanser hücrelerinin birbirine yayılması