Kalsiyum diyeti uygulayarak aç kalmazsınız ve ekmekten süte, yoğurda kadar bol bol yiyebilirsiniz. Aç hissetmeden kilo vermenize yardımcı olabilecek kalsiyum diyeti, yapı olarak vejeteryan diyetine benzer. Geçmişte uyguladığınız diyetlerden çok farklı olan kalsiyum diyeti ile acıkmayacağınız için günün sonunda kendinizi yorgun hissetmeyeceksiniz. Kalsiyum içeriği yüksek olan süt, yoğurt ve peynir düzenli olarak tüketilen besinler arasındadır. Diyetiniz sırasında almanız gereken karbonhidratlar, makarna ve pirinç gibi yüksek yağlı yiyeceklerden değil, sağlıklı olan tam tahıllı ekmeklerden olmalıdır. Vücudun dengesini kaybetmeden enerji alabilmesi için haftada sadece birkaç gün kalsiyum diyeti yapmak gerekir.
Kalsiyum diyeti nasıl yapılır?
Kalsiyum diyetinde; Karbonhidrat için ekmek, protein için süt, peynir ve yoğurt, lif için sebze ve meyveler tüketilir. Kısmen vejetaryen diyetine benzeyen bir kalsiyum diyetinde et ve et ürünlerinden kaçınılmalıdır. Yaşamı uzatan vejetaryen diyete benzer kalsiyum bazlı bir diyet, yemek yemenin en sağlıklı yolu olarak kabul edilir. 22. Avrupa Obezite Kongresi’nde Akdeniz’e kadar tüm diyetler ele alındı, ancak en sağlıklısının vejetaryen beslenme olduğuna karar verildi.
Kalsiyum diyetinin konsantrasyon, beyin fonksiyonu ve hafıza üzerinde olumlu etkisi olduğu için uzun vadede son derece faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Kalsiyum diyetinin oldukça sağlıklı olduğu söylenebilir çünkü insan sağlığı için hayati önem taşıyan kalsiyum eksikliği de bazı hastalıkların oluşmasına neden olur.
Vücuttaki Kalsiyum; Kemiklerin yapısını güçlendirir, kolon kanseri riskini azaltır, kardiyovasküler sistemi korur, kilo vermeye yardımcı olur, metabolizmayı hızlandırır, kas aktivitesini düzenler, kanın pıhtılaşması gibi birçok faydalı etkisi vardır.
Kalsiyum içeren gıdalar;
Yumurta: Kemik yoğunluğunu artırmaya yardımcı olan kalsiyumun yanı sıra vitamin ve mineral deposu olan yumurta, günlük olarak yemeniz gereken besinler arasında yer alır. Kalsiyum diyeti ile de yenebilen yumurtalar son derece sağlıklı, doğal besinlerdir.
Ispanak: Çiğ yenmesi gereken ıspanak pişirildiğinde değerini kaybeder. 100 gr taze ıspanak başına 210 mg. Kalsiyum içermesine rağmen piştikten sonra bu değer düşer. Bu nedenle salatalarda çiğ olarak kullanılmasının çok daha sağlıklı olduğunu bilmelisiniz.
Nohut: Kemikleri güçlendiren, iltihaplanma ve enfeksiyonu önleyen, kolesterol seviyelerini düzenleyen ve kalbi koruyan nohut, en sağlıklı baklagillerden biridir. Nohut, kemik hastalığı ve meme kanseri riskini azalttığı için de çok faydalıdır. Kalsiyum oranı yüksek olan nohut ayrıca çinko, protein, magnezyum, selenyum ve demir içerir.
Soğan: Kalsiyum oranı yüksek olan soğan, erken menopozda osteoporoz ve sağlık sorunları riskini de azaltır. Bağ dokularını güçlendiren kükürt içeriğinin yanı sıra soğan, yüksek kalsiyum içeriğinden dolayı kemik yoğunluğunu arttırır.
Balık: Kemik yoğunluğunun korunmasına yardımcı olmak için kalsiyum içeren sardalya, somon, ringa balığı, morina, ton balığı ve hamsi düzenli olarak tüketilmelidir. Erken yaşlanmayı önleyen, enfeksiyonlarla savaşan ve erken tendon hasarını önleyen bir kalsiyum diyeti ile bu balığı rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Süt / Süt Ürünleri: Kalsiyum diyetinde emilebilir kalsiyum içeriği yüksek, iyi bir protein kaynağı olan süt ve süt ürünlerini düzenli olarak tüketmeniz gerekir. Probiyotik açısından zengin süt ürünleri, D ve A vitaminleri açısından da yüksek bir değere sahip oldukları için son derece faydalıdır.
İncir: Diğer meyvelerden daha fazla kalsiyum içeren incir çok sağlıklı bir meyvedir. İncirin kalori içeriği göz önüne alındığında günde en fazla 2 adet tüketmeniz gerekir. ŞEKİL 1; 10 gram fruktoz ve 40-50 kalori içerir.