İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Eğitiminin Yararları Nelerdir?

sosyal güvenlik hukuku eğitimi, iş hukuku eğitimi, sosyal güvenlik hukuku eğitiminin yararları

İş yerlerinde çalışan işçiler hakları hakkında yeterli bilgiye sahip olmalıdır. Bu bilgiye sahip olabilmeleri için ise iş ve sosyal güvenlik hukuku eğitimi almalılardır. Eğitimi alan işçi kendi haklarını herkese karşı savunabilir. Böylece iş kazaları yaşanmasının ve kötü iş koşullarının önüne geçilmiş olur.sosyal güvenlik hukuku eğitimi, iş hukuku eğitimi, sosyal güvenlik hukuku eğitiminin yararları

Daha önceden işçiler haklarından haberdar olmadıkları için kötü çalışma şartları karşısında seslerini çıkaramıyordu. Bunun neticesinde de bir çok iş kazası yaşanıyordu. İş ve sosyal güvenlik hukuku eğitimi almış işçiler ise haklarını rahatlıkla savunabiliyor. Ne yazık ki iş verenler işçilerinin sağlık ve güvenliklerini yeteri kadar düşünmüyor. Zaten öyle olsaydı bunca yıldır bir çok işçi hayatını kaybetmez ve böyle bir hukukun geliştirilmesine gerek kalmazdı. İş yeri ortamında gerekli ölçümler ve risk analizleri yapılmalıdır, acil durum planlamaları hazırlanmalı ve bu konular hakkında işçiler bilgilendirilmelidir. Eğer iş yeri tehlikeli iş ortamı sınıfına giriyorsa daha dikkatli davranılmalıdır. Ölçümlerin hassalığına dikkat edilmeli ve ölçüm yapılan cihazların sağlamlığı kontrol edilmelidir. Acil durum planlamaları iş yeri ortamının değişmesi durumunda veya aradan belirli bir zaman geçmesi halinde yinelenmelidir. Yapılan tatbikatlarla acil durum planlamalarının uygulanırlığı ölçülmelidir. Risk analizi yapılırken çalışanların da görüş ve şikayetleri dinlenmeli, her türlü olası kaza durumu ayrı ayrı incelenmelidir. İş ve sosyal güvenlik hukuku da bu amacı taşımaktadır, eğer ki işçiler bu uygulamaların yapılmadığı sağlıksız ve güven teşkil etmeyen yerlerde çalışıyor iseler haklarını arayabilirler. İş ortamının düzeltilmesi için şikayette bulunan işçiler eğer ki iş veren tarafından işten çıkarılırsa mahkeme yoluyla haklarını arayabilirler. Mahkeme sonucunda iş veren işçiye çalışmadığı süre zarfı boyunca kazanması gereken ücreti öder, eğer ki işçi isterse çalıştığı iş ortamına geri dönebilir.

Önceki yıllarda önlem alınmaması sebebiyle bir çok kaybın verilmesi sonucunda harekete geçen yetkililer iş ve sosyal güvenlik hukuku konusunda işçilerin bilgilendirilmesini amaçlamaktadırlar. Haklarını bilen bir işçi kötü ortam şartlarında çalışmayı reddeder ve belki bu davranışı sayesinde hem kendi hayatını hem arkadaşlarının hayatını büyük bir riskten kurtarır. Her konuda olduğu gibi eğitim yine çok önemlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir