İnflamasyon halk arasında iltihaplanma olarak bilinen bir rahatsızlıktır. Hemen hemen herkeste meydana gelebilen bir durumdur. Görülme sebebi ise bağışıklık sisteminin vücudu çeşitli hastalıklara karşı korurken oluşturduğu tepkidir. İyileşme süreçlerinin temelinde inflamasyonlar yer alır. Bazen bu rahatsızlığın görülme nedeni ise bağışıklık sistemi hücrelerinin sağlıklı hücrelere karşı antikor üretmesi ve netice itibariyle otoimmun rahatsızlıkların görülmesidir.
İnflamasyonlar 2 farklı türe sahiptir. Birincisi kronik inflamasyonlardır. Kronik İnflamasyon genellikle uzun süreli seyretmektedir. Yavaş gelişir anca ciddi bir iltihaplanma halidir. Herhangi bir yaralanma ile ilgili bağlantısı olmadan da ortaya çıkabilmektedir. Altında yatan neden tedavi edilse bile kronikleşme olasılığı vardır. Bir diğer türü ise akut inflamasyondur. Akut inflamasyon da kronik inflamasyona göre daha kıs sürede gelişir. İltihaplanma süresi genellikle 2 hafta kadardır. Belirtiler hızlı bir şekilde kendini gösterir. Genellikle hastalık ve yaralanmalara bağlı olarak görülür.
İnflamasyon belirtileri genel olarak 5 tanedir. İltihaplanmanın olduğu bölgede genellikle; ağrı, ısı artışı, ödem, işlev kaybı, kızarıklık gibi durumlar görülür. Bunlar haricinde görülen durumlar inflamasyonun bulunduğu bölgeye bağlı olarak gelişebilir ve değişiklik gösterebilir. Kronik inflamasyon durumunda belirtiler daha sinsi ve yavaş ilerler. Başka rahatsızlıkların belirtileri ile karıştırılması muhtemeldir. Örneğin; halsizlik, ağız yaraları, karın ağrısı, göğüs ağrısı, cildin pul pul dökülmesi, ateş gibi durumlar görülebilmektedir. Bu belirtiler orta ya da ağır bir şekilde hissedilebilir. Peki kronik inflamasyon neden olur?
Kronik inflamasyonun görülme sebebi farklılıklar gösterebilir. Akut inflamasyon sonucunda vücudun bağışıklık sisteminin yetersiz kalarak çökmesi kronik inflamasyonun görülme riskini artırabilir. Enzimatik reaksiyon tarafından ortadan kaldırılamayan toksin maddeler vücuttan atılamadığında da kronik inflamasyon görülebilmektedir. Kronik inflamasyonun vücutta birçok etkisi olabilir. Bunların başında; kronik halsizlik, kronik uykusuzluk, vücut ağrıları, eklem ve kas ağrıları, depresyon, kaygı bozukluğu, duygu durum bozuklukları, kabızlık, ishal, reflü, sindirim sisteminin işlev bozukluğu, istemsiz kilo kaybı ya da kilo alımı, sık sık enfeksiyon hastalıklarına yakalanmak gibi durumlar gelmektedir. Hayat tarzı ve beslenme alışkanlıklarında yapılacak düzenlemeler ile kronik inflamasyonun seyri ve etkileri olumlu şekilde yönlendirilebilir.