Eğer sürekli kontrollere gittiğiniz bir aile hekiminiz veya özel doktorunuz varsa size hamileliğinizin 4. ayına doğru 2 doz tetanos aşısı yaptırmanızı tavsiye edecektir. Doğumun temiz ve steril bir ortamda gerçekleştirilmesi, tetanos kapma riskini 0 olmasa da büyük bir oranda engeller. Ama bu aşıyı yaptırma ihtimaliniz bulunuyorken riski 0′a indirmek bayanların daha çok tercih ettiği bir yöntemdir. Bu aşıyla birlikte vücudunuza gelen bağışıklık, bebeğinizin dünyaya gelmesinin ardından ona da geçecektir ve bebeğinizi de tetanostan koruyacaktır. Bu yüzden hamilelikte tetanos aşısını bayanların yaptırması oldukça faydalıdır.
Tetanos aşısı gibi Hepatit B aşısı içinde aynı durum söz konusudur. Bu virüsün vücut içerisinde aktif olmayarak sadece taşıyıcı durumunda olan vaka sayısı Türkiye’de çok fazla olmamakla beraber, temiz bir doğumhanede gerçekleştirilen sağlıklı bir doğum, Hepatit B virüsünü kapma ihtimalini de minumum seviyeye indirecektir. Toplamda üç doz olarak yapılan aşıyı özellikle doğumunu genel devlet hastanesinde gerçekleştirecek olan bayanlara tavsiye ediyoruz. Buradaki doğumhanelerde çok kalabalık olduğu için ne kadar steril ortam sağlansa da her zaman risk bulunmaktadır.
Tetanos ve Hepatit B aşısı dışında hamilelik süresince antijen aşılar yaptırılabilir fakat canlı olan yani kontrendike aşıların yaptırılması her zaman tehlikelidir. Bu aşıların hamile olan kişinin sağlığına veya bebeğin ilerideki gelişimine negatif yönde etkisi olabilir. Tetanos ve Hepatit B aşısı dışında yaptırmaya ihtiyaç duyduğunuz aşıyı mutlaka daha önceden doktorunuza danışınız ve bu konu hakkında detaylı bilgi alınız. Hatta mümkünse aşıyı eczanede değil direk doktora yaptırınız.