Spor, hayatımızda sağlıklı kalmak için yapmamız gereken önemli bir etkinliktir. Egzersiz yaparak hem fazla kilolardan kurtulmak, hem de zinde kalmak mümkün olduğu gibi bu egzersizleri de düzenli yapmak gerekir. Hamilelik döneminde ise bunlara biraz daha dikkat etmekte fayda vardır. Hamilelerin de egzersiz yapması tabiki doğal bir olaydır ancak bunları yaparken de bazı dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Hamilelikten önce düzenli egzersiz yapan kimselerin hamilelik donemi içinde de bu egzersizlere devam etmesi hem bebeğin hem de annenin sağlıklı olması için önemlidir.
Hamilelikte Egzersizin Faydaları
Gebelik döneminde yapılan egzersizler, kalp ve damar sistemlerinin, dolaşım sistemlerinin ve hatta sindirim sitemlerinin daha iyi çalışmasını sağlar.
- Kilo kontrolüne yardımcı olur.
- Stresi azaltır.
- Gebelerin çoğunda oluşan kramplar, bacak ve kalça tutulmaları, bel ağrıları, uyku şikâyetleri, gerginlik, varis ve hemoroid gibi şikâyetler daha az görülmektedir.
- Normal doğum yapacak olan gebeler için gereken kas kuvvetini arttırır.
Gebelikteki En Uygun Sporlar
Topla birlikte oynanan tüm sporlar, yürüme, hafif tempolarda yapılan koşular, yüzme olarak söylenebilir. Ağır sporlar, ata binmek, kayak yapmak, savunma sporları ağılık kullanarak karnı zorlayan sporların karnı zorlayacağı sebebiyle yapılması sakıncalıdır.
Ayrıca egzersiz yaparken ani hareketlerden kaçınmak gerekir. Hafif yemeklerden ortalama iki saat sonra spor yapmaya başlanmalıdır. Sık nabız takibi yapılmalı ve nabız sayısı 130 üzerine çıkmamalıdır. Yapılacak olan spor neyse ona göre elbiseler giyilmeli ve bu şekilde spora başlanmalıdır. Spor yapmaya yavaş yavaş; ilk olarak haftada 3-4 kez, 20 dakika ile 60 dakika arasında izin verilen egzersizlerle devam edilmelidir. Anne adayları aynı zamanda doktorlarından izin almadan kendi kafalarına göre her sporu yapmamalıdırlar. Böbrek ve solunum sitemi ve kalp damar sorunu olan gebeler, özellikle dâhiliye ve kardiyoloji doktoru izni ile spora başlamalıdırlar. Hamile bayanlar evlerinde de egzersiz yapabilirler. Bunlar; yerinde elliye kadar sayarak yürümek, elleri bel üzerine koymak suretiyle bir sağa bir sola adım atarak diğer ayağı tekrar yanına getirmek. Ayakları omuz genişliğinde açarak, 10’ar kez yukarı, aşağı, öne ve arkaya doğru hareket ettirmek. Kolları dirseklerden bükülü bir şekilde tutarak 10 kez belinizde sağa sola dönmek. Bacakları dizlerden hafifçe büküp, bırakmak. Bunu da 10 defa tekrar etmek. Kolları öne doğru uzatarak 10 kez çöküp tekrar kalkmak.