Güvenli ve Yönlü Ağaç Kesimi

yönlü ağaç kesme, güvenli ağaç kesme, güvenli bir şekilde ağaç nasıl kesilir

Güvenli kesim, büyük dikkat ve duyarlılık gerektirir. Yön çentiği, düşme yönünü belirleyen faktördür ve ağacın kesilmesi için kesim yarığı oluşturulmalıdır. Dayanak noktası, ağacı hesaplanan yön hedefine doğru güvenli bir şekilde zemine yönlendiren bu iki kesik arasında bırakılır.yönlü ağaç kesme, güvenli ağaç kesme, güvenli bir şekilde ağaç nasıl kesilir

Yön çentiği

Yön çentiği, bir sürü yolla açılabilir. Ağacın durumu, arazi ve yerel gelenekler, yön çentiği türünün farklı olabileceği manasına gelir. Yön çentiği çok derin olmamalı ve bu durumdan kaçınılmalıdır. Göğüs yüksekliği çapının % 15–20’sinden fazla olmaması gerekir.

En yaygın yön çentikleri, iki varyasyonlu (A ve B) açık yüzlü yön çentikleri, daha geniş ağız açılı açık yüzlü yön çentiği ve ters yön çentiği şeklindedir. Çoğu zaman kullanılabileceğinden ve öğrenilmesi en rahat çentik olduğunda, açık yüzlü çentiğin (varyasyon A) kullanılması idealdir.

Daha geniş ağız açılı açık yüzlü yön çentiği, dayanak noktasının eğim sebebi ile daha uzun süre sağlam durmasının gerektiği daha eğimli arazilerde fayda sağlar. Ters yön çentiği, dik arazideki oldukça büyük ağaçlarda ve kesildiğinde yarılmaya meyil gösteren ağaç tiplerinde kullanılır.

Yön çentiği iki kısımda yapılır: üst kesik ve alt kesik şeklinde. Kesiklerin, ağaç düşerken daha iyi kontrol edilmesi ve stabilite sağlamak için yüzeye mümkün oldukça yakın açıldığına dikkat edilmelidir. Bazı zamanlarda, yön çentiğini açmadan önce kesimi önleyen kök çıkıntılarının kesilmesine ihtiyaç olabilir.

Yazının geri kalanında, açık yüzlü yön çentiklerinin kullanılması seçilmiştir.

Kesim yarığı

Yön çentiği açılıp halledildikten sonra, sıra ikincil olarak yön çentiğine doğru kesim yarığının açılmasına gelmiştir. Dayanak noktası genişliğine kadar kesmesi idealdir. Kesim yarığı standartta yön çentiği ile aynı düzeyde ya da yön çentiğinden hafifçe yukarıda olacaktır. Kesim yarığını açmak için kullanılan teknik, ağaç gövdesinin kalınlığına ve kılavuzun uzunluğuna bağlı olarak değişir.
Güvenli kesim sağlamak için bir kırma çubuğu, kesim çubuğu ve ya kesim takozu kullanmalısınız. Bunlar, kesim yarığının açılması esnasına ağacın ters yönde geriye yaslanarak kılavuzu sıkıştırmasını da engellerler. Ayrıca, depoda yeterli yakıt olduğundan emin olmalısınız. Kesim yarığının açılması sırasında yakıtın bitmesi tehlike oluşturabilir.

Dayanak noktası, kesimin güvenli olmasını sağlayacaktır

Dayanak noktası, güvenli ve temiz bir kesim sağlamada çok önemli faktördür. Dayanak noktası, yön çentiği ile kesim yarığı arasında bulunan kesilmemiş kısımdır ve normal bir menteşe gibi çalışmaktadır. Dayanak noktası, ağacı zemine doğru yönlendirme işlemini halleder. Dayanak noktası eşit bir kalınlığa sahip olmalıdır ve uzunluğu, göğüs yüksekliğindeki ağaç çapının en az % 80’i kadar olmalıdır. Genişliği ise, göğüs yüksekliğindeki ağaç çapının % 10’u kadar olmalı. 30 cm’den kalın ağaçlar için, 3 cm’lik bir dayanak noktası idealdir. Yön çentiğinin ağız açısı, dayanak noktasının ne kadar süre ile sağlam kalması gerektiğini belirtir. Açı ne kadar dar olur ise, dayanak noktası o kadar erken kırılacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir