Cinsel Bölge Hastalıkları

varikosel belirtileri, cinsel bölge hastalıkları, varikosel tedavisi

 Varikosel Nedir?

Varikosel, testislerdeki kan damarlarında ve sperm kanallarında oluşan varisleşme ve genişlemenin esneklik yitimine yol açması durumudur. Sağlıklı erkeklerde % 10 ila 15 oranında görülürken, kısırlık problemi yaşayan erkeklerde risk artar ve %20 ila 40 oranında görülür. Kısırlık problemi yaşayan erkeklerde oluşan Varikosel’in kesin tedavisi mikro cerrahi ameliyatlarla sağlanmaktadır. Genellikle 20 ila 30 yaş arası erkeklerde görülür.varikosel belirtileri, cinsel bölge hastalıkları, varikosel tedavisi

Varikosel Oluşumuna Neden Olan Faktörler

Varikosel, anatomik özelliklerden kaynaklanır ve çoğunlukla toplardamarın bulunduğu yer olan sol tarafta görülür. Yumurtalık torbalarının etrafında oluşan varisli damarlarla karakterizedir. Varikosel oluşumu, sperm hareketliliğinde, sayısında, üretiminde sorunlara yol açar ve döllemeyi olumsuz yönde etkiler. Bu açıdan; ağrı gibi şikayetlere yol açmasa da, torbalarda depolanan sperm hücrelerinin kalitesini bozacağından, tedavi edilmelidir.
Varikosel çoğunlukla hastada şikayete yol açmaz ve belirti vermez. Kısırlık teşhisi sırasında ortaya çıkar. Belirti verdiği durumlarda; yumurtalık torbalarında şişkinlik, kasık bölgesinde çekilme hissi ve ağrıya neden olur. Uzun süre ayakta durma nedeniyle şikayetler artar.
Ağrı ve kısırlığa neden olmadığı sürece ameliyata gerek yoktur.

HPV (Genital Siğil) Nedir?

Yalnızca genital bölgelerde değil; vücut genelinde oluşan tüm siğillere yol açan HPV Human Papilloma virüsü, 70’ten fazla çeşit virüsün ortak adıdır. Bu virüslerden bir kısmı cinsel yolla bulaşır. Hasta, condyloma acuminata enfeksiyonu kapmışsa; genital bölgelerde kırmızı-kahverengi siğiller oluşur. Bunlar virüsün yüzeyde görünen kısmıdır; büyük bölümü deri altında kalır.

Toplumda son derece yaygın olarak görülen genital siğillerin aşı gibi koruyucu bir tedavisi yoktur. Doğum kontrol hapları kullananlarda ve bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklara sahip olanlarda görülme oranı yüksektir. 20’li yaşlar, condyloma acuminata hastalığının en yoğun görüldüğü yaş dönemidir. Beyaz ırkta görülme oranı daha fazladır. Çok eşlilik durumunda risk artar. HPV Riskini arttıran faktörlerden biri de sigaradır. HPV, cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalıklardan biridir. Kadınlarda vajende başlayıp rahim ağzına dek yayılabilir; ayrıca virüsün anüs mukozasında oluşmaya yatkınlık gösteren tipleri bulunur. Erkeklerde peniste başlayıp, bağırsağın son bölümüne dek yayılabilir. Kişinin bağışıklığı ne kadar güçlü ise, Human Papilloma virüsünün semptomları da o kadar geç görülür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir