Çarpık Ayaklılık Neden Meydana Gelir?

çarpık ayak sorunu, çarpık ayak sebepleri, çarpık ayak nedenleri nelerdir

Çarpık ayak, bebeklik döneminde bir veya iki ayağın doğal pozisyonunda hafifçe içe ve aşağı doğru işaret ettiği bir durumdur. Hastaların yarısında sadece bir ayak etkilenirken diğer yarısında her iki ayak etkilenir.

Nedeni net bir şekilde açıklanamamakla birlikte ikiz kardeşlerin 1 / 3’ünde ortaya çıkması, hastalığın başlangıcına genetik bir yatkınlık olabileceğini düşündürmektedir.çarpık ayak sorunu, çarpık ayak sebepleri, çarpık ayak nedenleri nelerdir

Teşhis yöntemleri

Rahimdeki geçmiş postüral bozukluklardan kaynaklandığı düşünülen bu rahatsızlık, gelişen tıbbi teknoloji ve detaylı ultrason görüntüleme ile gebeliğin 16. haftasında tespit edilebiliyor. Bazı durumlarda bebeğin duruşundan dolayı fark edilmese bile doğumdan sonra kolaylıkla teşhis edilebilir.

Çocuğun doğumundan hemen sonra kontrol yapıldığında ayaklarda ters şekil şeklinde eğrilikler görülebilir. Muayene sırasında doktor

Yüksek ışık huzmesi

Başparmak içe doğru döndü

Topuk içe dönük

Ayak bileğinin aşağı bakması gibi sonuçlarla teşhis koyabilir.

PEV’in en ayırt edici özelliği, “ayağın eğriliğini düzeltmeye çalıştığınızda iyileşmemesidir.”

Tedavi yöntemleri

PEV tedavi edilirken ayaklar özel bir manevra ile gerilir ve kasık bölgesine bir yama uygulanır. Ortalama bir hafta süren böyle bir dayatma ile bebeğin bacaklarının durumunda belirli bir iyileşme göze çarpmaktadır. Daha sonra özel bir manevra ile bacaklar biraz daha dışarı çekilerek ikinci sıva uygulamasına geçilir. İyileşme hızına bağlı olarak bu işlem yaklaşık 1 ay boyunca her hafta tekrarlanır. Bir ay sonra ayaklar doğal pozisyonuna geri getirilir.

Ay sonunda ayaklar tekrar kontrol edilerek 20 derecenin üzerinde rahat bir şekilde bükülüp bükülemeyeceği kontrol edilir. Ayaklar rahat bir şekilde bükülebiliyorsa ve topuk kemiği yerinde ise tedavi tamamlanmış demektir.

Topuk kemiği yerinde değilse veya ayaklar rahat bir şekilde esnetilemiyorsa Aşil tendonunu uzatmak için basit bir ameliyat yapılır. Operasyondan sonra tekrar sıva uygulanır ve sonrasında ayağın şeklini koruyan ortez adı verilen ara köprülere sahip özel ayakkabı giyilmesi gerekir. Bu tedaviden yararlanmak için çocukların 3 ay boyunca günde 23 saat takması gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir