Burun son derece hassas bir yapıdadır ve içindeki zardan mukus salgısı üretilip burnun içine verilir. Salgının azalmasına veya tamamen durmasına sebep olan çeşitli etkenler burun içinde kuruma ve sonucunda da yanma hissine neden olur. Burun yanmasına ne yapılır sorusunun cevabını vermeden önce sebeplere göz atalım. Burunda meydan gelen yanma hissi çoğunlukla burundaki duyu sinirlerinde oluşan hasar veya bir hastalığın semptomu olarak ortaya çıkmaktadır. Burundaki meydan gelen bu belirtinin en yaygın sebebi mevsimsel değişikliklerle birlikte gelen grip ve polenler gibi faktörlere bağlı gelişen alerjiler olmaktadır. Burundaki oluşan yanma hissi genellikle bir üst solunum yolu enfeksiyonların belirtisidir. Özellikle nezle ya da grip gibi hastalıklarda olan burun akıntısı vе tıkanıklığı başlamadan önce burunda kaşınma ve yanma hissi oluşabilir. Burunda meydana gelen yanma, kıl kökü enfeksiyonların da göstergesi olabilmektedir. Burun içindе büyümekte olan bir polibin dе yanma hissine neden olabildiğini hatırlatmakta yarar var.
Burun Yanmasına İyi Gelen Şeyler
Genel olarak alerjik faktörlerden dolayı oluşan bu sorun sonucunda her zaman için bir doktora görünmekte yarar vardır. Kendiniz uygulamak için bir tedavi şekli arıyorsanız bunun için eczaneye veya hekiminize danışarak bir burun spreyi de isteyebilirsiniz. Ayrıca ağız yolundan alınan bazı enerji içecekleri ile de bu sıkıntıdan kurtulmak geçici de olsa mümkündür. Genel olarak kıl kökünden veya sivilceden kaynaklı oluşan bu sorun, damla ve sprey ile de çözülebilmektedir.
Soğuk Algınlığına Dikkat Edin
En başta kış mevsiminde olmak üzere sık şekilde bu sıkıntıyla karşılaşıyorsanız eğer buna karşı ziyade etmeniz gereken bazı etkenler bulunmaktadır. Özellikle kış mevsimine soğuk algınlığına yakalanmamak önemlidir. Ayrıca alerjisi dokunacağını öğrendiğiniz nesnelere karşı da önlem almanızda yarar var.
Burun yanmasına ne yapılır konulu makalemizin sonunda bir de belirtmek istediğimiz bir konu daha var. Burun yanması sorununuzdan kurtulabilmek için sizlerde ilk olarak kendiniz yazımızda geçen maddelere dikkat edebilir ve sonrasında sorunlarınızın devam etmesi durumunda bir sağlık kuruluşuna ya da hekime danışmalısınız.