Besin Emilimini Arttırma

besin emilimi, besin emilimini arttırma, besin emilimi nasıl artar

Beslenmeye önem vermek, dengeli ve düzenli beslenmek sağlıklı bir yaşam tarzının olmazsa olmaz kurallarından bazılarıdır. Ancak sağlıklı bir diyet sadece vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri içeren yiyecekleri yemekten ibaret değildir.

Sağlıklı ve besleyici gıdalar tüketiyor olsanız da, bunları nasıl tüketeceğinizi bilmeniz gerekir. Sağlıklı besinler tüketiyor olsanız bile, kendinizi hala enerjik hissetmiyorsanız ve formda değilseniz, bir şeylerin yanlış olduğunu bilmelisiniz.besin emilimi, besin emilimini arttırma, besin emilimi nasıl artar

Unutulmamalıdır ki bu besinler sadece vitamin ve mineral deposu değil aynı zamanda vücudumuz tarafından sağlıklı bir şekilde emilmelidir. Vücudunuz besinleri düzgün bir şekilde ememiyorsa, besin faydalarından yararlanmıyor demektir.

Vücudumuzun besinleri emmesi için kimyasal ve mekanik sindirimden geçmesi gerekir. Tüketilen gıdalar sindirim enzimleri ile etkileşime girer ve mikro besinlere ve makro besinlere ayrılır. Proteinler çeşitli amino asitlere parçalanır ve karbonhidratlar glikoza dönüştürülür.

İnce bağırsağa giren besinler kan dolaşımına emilir. Besinler daha sonra dolaşım sistemi tarafından ihtiyaç duyulan vücudun farklı bölgelerine taşınır. Kullanılmayanlar depolanır veya vücuttan dışarı gönderilir.

Besinlerin emilimini nasıl artırabiliriz?

Bir yaşam tarzı yaratın… Sağlıklı beslenmeyi diyet olarak almamalı, hayatınızın bir parçası olarak kabul etmelisiniz. Günlük stres ve stresli yaşam, besin emilimini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle bitki bazlı diyetlere ve lif oranı yüksek gıdalara öncelik vermenizi öneririz.

Düzenli egzersiz yapın… Her gün düzenli olarak yapabileceğiniz küçük egzersizler bile besin emilimini etkiler. Vücutta biriken stresin atılmasına da yardımcı olan düzenli egzersiz yapmak, sağlığımıza birçok yönden faydalıdır. Aktif bir yaşam tarzı da hormon seviyeleri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olacaktır.

Çayı dikkatli iç… Vücutta demir emilimini engellediği bilinen çayı yemekten sonra en az yarım saat beklemelisiniz. Yemekten hemen sonra çay ve kahve içmek vücudun vitamin ve mineralleri emmesini zorlaştıracaktır. Özellikle çayın içerisinde bulunan çeşitli polifenoller nedeniyle yemeklerden hemen sonra tüketilmemelidir.

Kontrollü kafein ve alkol alın… Besinlerin emilimini olumsuz etkileyen alkol ve kafein alımınızı kontrol etmeniz gerekiyor. Alkol ve kafein, sindirim enzimlerine zarar vererek etkilerini ortadan kaldırır. Ayrıca alkol ve kafein, sindirime yönelik besinlerin kan dolaşımına girmesini zorlaştırır.

Canlı bir diyet yapın… Yemeklerinize farklı renkler katarak daha sağlıklı yiyecekler yemelisiniz. Tabağınızda ne kadar doğal çiçek olursa o kadar sağlıklı yersiniz diyebiliriz. Çok çeşitli yiyecekleri doğru kombinasyonda yemeye çalışmalısınız. Her gün kahvaltıda aynı yiyecekleri yemek yerine farklı alternatifleri değerlendirmelisiniz.

Stresi yönetin… Araştırmalar stresin sindirimi etkilediğini gösteriyor. Vücuttaki kortizon seviyelerinin yükselmesine neden olan stres, yiyeceklerin sindirimini engeller. Sindirim sisteminizin düzenli çalışmasını sağlamak için stresli zamanlarda diyaframınızdan derin nefes almayı unutmamalısınız.

Gıdaları Birleştirin… Bazı gıdaları diğer gıdalarla birlikte tüketmenin besin emilimini arttırdığı gösterilmiştir. Bu nedenle birlikte yenmesi gereken besinleri bilmeli ve bilinçli tüketmelisiniz. Besinlerin belirli kombinasyonlarını yaparak tükettiğiniz besinlerden en iyi şekilde yararlanabileceğinizi bilmelisiniz.

Besin emilimine dikkat edin… Besin emilimini düzenlemek için öncelikle bunun önemli bir konu olduğundan emin olmalısınız. Sadece sağlıklı besinler tüketerek sağlıklı olamayacağınızı bilmelisiniz. Sizler için araştırdığımız bu maddelere dikkat etmeli ve ona göre beslenmeye çalışmalısınız.

Bol su için… Metabolizma ve sindirim üzerinde olumlu etkisi olan suları gün içinde sık sık içmeye çalışın. Besinlerin emilimini arttırmada etkilidir. Vücuttaki kan, besinleri taşımak için yeterli suya ihtiyaç duyar. Unutulmamalıdır ki sindirim sistemi tamamen hidrasyon düzeyine bağlıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir